Dillbakad sej med ansjovis, senap, bakad persiljerot och syltad gurka föll domarna i smaken när vinnaren i Mästerkockens seniormat korades.
Till vardags är Viktor Westerlind kock på restaurangen Frantzén/Lindeberg i Stockholm, som har två stjärnor i White guide. Totalt tävlade åtta kockar i tävlingen som ägde rum under evenemanget Smaka på Stockholm i Kungsträdgården. SPFs ordförande Karl Erik Olsson satt med i juryn.
Spännande, näringsriktig och välsmakande mat med bra råvaror och lämpliga smaksättare, som seniorer kan inspireras av och känna igen sig i. Det är sådan mat som tävlar i Mästerkockens seniormat. Det här var femte året som deltagarna fick bevisa att det går att laga bra mat till vettiga priser för matlådor och restauranger på servicehus, och på äldre- och seniorboenden.
– Tävlingen är viktig eftersom den sätter ljuset på en fråga som berör oss alla. God och näringsriktig mat till äldre borde vara en självklarhet men är det inte alltid. Vi vill öka intresset för frågan, och visa att det faktiskt går att åstadkomma mycket med en kombination av kunskap, fantasi och bra råvaror, säger Anders Nordstrand, vd på Micasa Fastigheter som är med och arrangerar tävlingen.
Deltagarna i årets tävling var:
Lisa Lindström – Kåldolmar på savoykål med ljummen sallad av brysselkål morot och grön rättika, het buljong och syrad potatiscrème
Johan Jureskog – Kalops på oxkind
Anna-Karin Kindmark – Långbakad sida av rapsgris potatispuré med äpple och pepparrot, persiljebuljong och syrliga rotfrukter
Viktor Westerlind – Dillbakad sej med ansjovis, senap, bakad persiljerot och syltad gurka
Katja Palmdahl – Lättrökt lax och färskpotatis med ansjovis, ägg och pepparrot
Stefan Karlsson – Vit mat på sej
Malin Söderström – Kalvsylta med picklad beta
Niklas Ekstedt – Grön ärtsoppa med pepparrot och bacon
I juryn fanns även i år SPFs ordförande Karl Erik Olsson, bland flera andra kända namn. Så här sade Karl Erik Olsson inför förra årets tävling:
– För gamla kanske mycket av livets lustfyllda upplevelser har försvunnit. Men så länge man lever spelar måltiden roll. Sug på ordet Livs-medel, säger Karl Erik Olsson. Har vi inte Livsmedel så dör vi. Därför är det viktigt att försöka göra maten för äldre så bra som möjligt, så lustbetonat som möjligt.
Den fullständiga finaljuryn såg ut så här:
Årets finaljury 2013:
Christina Möller, ordförande, legendarisk provkökschef och hedersdoktor
Tom Sjöstedt, hedersledamot, vinnare 2012
Maria Larsson, Barn- och äldreminister
Curt Persson, ordförande i Pensionärernas Riksorganisation, PRO
Karl Erik Olsson, ordförande i Sveriges Pensionärsförbund, SPF
Anders Nordstrand, vd Micasa fastigheter i Stockholm
Edward Blom, mat- och dryckeshistoriker (ny 2013)
Lena Söderström, matjournalist (bl a Allt om Mat) och kokboksförfattare (ny 2013)
Recept
5-årsjubiléet av Mästerkockens seniormat firas bland annat med en kokbok, där samtliga 40 recept från de fem årens finalister samlats.
Den som vill kan även hitta tävlingsrecept på Smaka på Stockholms hemsida: