32 seniorer breddar bilden
Madelein Månsson, en av de 32. Foto: Evelina Carborn
Nyheter | Attityder

32 seniorer breddar bilden

Det behövs många fler nyanserade bilder av äldre för att vi ska få en rättvisare och sannare uppfattning i samhället om hur ålderdomen i Sverige ser ut. Alecta bidrar nu med 32 stycken.

Jan Arleij
Publicerad 2022-10-25

Tjänstpensionsbolaget har tagit fram en utställning med 32 porträtt av äldre. ”Äldre men inte gammal” är titeln på utställningen som just nu visas i Stockholm, och på Alectas hemsida.

Sedan länge dominerar problembilder av äldres liv – svaga pensioner, dålig hälsa, bristande vård och omsorg, anser bolaget. Möjligheterna och ålderdomens rika sidor lyser med sin frånvaro.

– De negativa bilderna är inte oviktiga eller osanna, men de dominerar på ett sätt som är mycket problematiskt, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, till Senioren i samband med måndagens (24/10) invigning av utställningen på Raoul Wallenbergs torg utanför Dramaten i Stockholm.

Förminskade

Fattiga, trötta, gråa och förbrukade. Den offentliga bilden är alldeles för enkelspårig, anser Staffan Ström.

– De som använder de förminskande bilderna och orden om äldre har sällan onda avsikter. I de flesta fall vill nog den som talar och skriver om ”våra äldre” i stället visa omtanke. Men hopklumpandet av flera miljoner seniora människor leder tankarna fel.

Claes Elfsberg i utställningen ”Äldre men inte gammal”. Foto: Evelina Carborn
Rose-Marie Hertzmann, 72, presschef. Foto: Evelina Carborn
Anita Looström, 84. ”Lady Silver” kallad. Influencer. Foto: Evelina Carborn

Två miljoner individer är ju naturligtvis just individer, fortsätter Staffan Ström.

– Och många av dem är alltså äldre, men inte gamla. I gruppen finns erfarenhet, livsglädje och mängder av olika intressen, kunskaper och livsval. De flesta seniorer har en helt okej ekonomi och lever aktiva liv trots att krämporna kommer smygande.

Vilka följder får dagens ensidiga bild, menar du?

– För det första tror jag att många äldres uppfattningar om vad de är kapabla till kan få sig en törn. Livsdrömmar sätts under skäppan och ett slags åldrandets motsvarighet till jantelagen träder in.

Staffan Ström.

– För det andra tror jag att yngres syn på äldre tar skada. Om 65-plussare alltid framställs som offer vill väl ingen åldras?

Kända och okända

Fotografierna har tagits av Evelina Carborn under 2021 och 2022 och har gjorts till rapporter som Alecta tagit fram, bland annat om att allt färre går från att bara arbeta till att bara vara pensionär.

I utställningen porträtteras profiler som också Senioren uppmärksammat stort under åren, bland andra Siw Malmkvist, Claes Elfsberg, Marie Göranzon, Krister Henriksson, Madelein Månsson och Barbro Westerholm, men också ytterligare ett antal mindre kända svenskar.

Evelina Carborn presenterade sina porträttpersoner under måndagens vernissage på Raoul Wallenbergs torg. Foto: Jan Arleij

– Jag hoppas att utställningen ska bidra till att vi ser seniorer som individer och att vi slutar klumpa ihop den stora gruppen till en massa, säger Evelina Carborn, själv ”bara” 34 år till Senioren.

– Som fotograf tycker jag att de bilder som visas på äldre i media är väldigt stereotypa. De saknas bilder som på olika sätt visar äldre som aktiva i samhället.

Vill förändra

Redan i 60-årsåldern blir människor sedda som bara gamla, säger Evelina Carbron.

– Många av dem jag träffat beskriver det som att bilden av övergången mellan arbetsliv och pension både är förenklad och föråldrad. Det vill jag vara med och ändra på.

Evelina Carborn.

Alectas förhoppning är att kunna inspirera till en förnyad beskrivning och bildsättning av äldre svenskar och pensionärer, inte minst i media.

– Det kan bidra till att fler vågar vara friare i sina livsval, utan att begränsas av omgivningens förväntningar på att en äldre människa ska se ut och bete sig på ett visst sätt. Det är bra för individen, oavsett om den är äldre eller yngre, men också för arbetsgivare och det svenska samhället i stort, säger Staffan Ström.

DET ÄR ALECTA

Alecta tar hand om tjänstepensionen för 2,6 miljoner människor och 35 000 företag i Sverige. Man beskriver sin viktigaste uppgift som att se till så att tjänstepensionen växer och att arbeta för att fler ska få del av en tjänstepension.

Dölj faktaruta

Alecta kom i april förra året med en kontroversiell och mycket omdiskuterad studie som hävdade att pensionärernas inkomster är klart bättre än vad som tidigare varit känt.

Mot slutet av 2022 kommer ytterligare en rapport från tjänstepensionsbolaget på temat pensionärer och ekonomi.

– Här ska vi också försöka fördjupa den existentiella sidan av att gå i pension tidigt. Många ångrar sig efter några år som pensionär. Arbetslivet blir något man saknar och längtar tillbaka till, säger Staffan Ström.

Rena vansinnet

En förhoppning med dagens fotoutställning är att påverka också arbetsgivare till en ny och modernare syn på äldre arbetskraft.

– På många håll skriker arbetsgivare efter kompetenta medarbetare med erfarenhet, men sökande över 50 år göre sig ändå icke besvär. När ska det vansinnet upphöra?

Här kan du se bilderna

Utställningen står under tre veckor på Raoul Wallenbergs torg, 24/10-13/11.
Därefter visas den under en vecka på Norrmalmstorg, 1-8/12.
Hela utställningen finns också på Alectas hemsida.
Planer finns på att flytta den till Göteborg och eventuellt ytterligare en plats under våren 2023.

Dölj faktaruta


Jan Arleij
Publicerad 2022-10-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas