Nej, pensionärsrådet på Gotland ska inte läggas ner. Det lovar socialnämndens ordförande Rolf Öström (M).
På ett seminarium under måndagen (1/7) riktades kritik mot att det regionala pensionärsrådet (RPR) på Gotland ser ut att ha lagts ned.
PROs ordförande Christina Tallberg uppmanade besökare av PROs tält att skriva under protestlistor mot att inga sammanträden längre äger rum.
Möte i augusti
Bakgrunden är bland annat att P4 Gotland rapporterat om pensionärernas kritik mot regionen sedan alla möten i rådet upphört sedan hösten 2018.
Senioren bad socialnämndens ordförande Rolf Öström om besked i frågan.
– Nej, det finns ingen som helst plan på att rådet skall läggas ner. Jag har tagit initiativ till ett möte, där representanter från de olika pensionärsorganisationerna är kallade. Detta möte skall hållas den 22 augusti, säger Rolf Öström.
Är det mötet extrainkallat eller ett ordinarie?
– Mötet i augusti är ett ordinarie möte utifrån det nya styre vi har sedan årsskiftet.
Hur tycker du att rådet fungerar?
– Det kan jag inte svara på i nuläget. Har bara hört historia i det avseendet, och det har sagts mig att det finns utvecklingspotential. Jag hoppas att jag som ny ordförande kan bidra med förbättringen.
De envisa ryktena i Visby om förestående nedläggning av KPR stämmer alltså inte?
– Om detta är ett rykte, alltså om att Pensionärsrådet på Gotland skall läggas ner, så är i vart fall jag som ordförande i rådet inte medveten om detta.
En orsak till uppehållet i pensionärsrådets aktivitet är olika syn på hur den arbetsordning som ska styra arbetet ska se ut.
Till P4 Gotland säger Rolf Öström att han vill öppna det kommunala pensionärsrådet för alla pensionärer, även de som inte är organiserade i en seniororganisation.
Partipolitiskt obundna
Tommy Johansson, PROs vice ordförande på Gotland, är i en insändare i Gotlands Allehanda (3/7) kritisk mot att Rolf Öström i intervjun i Radio Gotland säger att pensionärsorganisationerna är partipolitiska organisationer.
– PRO och de övriga pensionärsorganisationerna har, vad jag vet, alla i sina stadgar att vi är partipolitiskt helt obundna. Att vi sedan jobbar med politiska frågor är ju en helt annan sak och helt naturligt då våra medlemmar i hög grad berörs av de beslut som politikerna fattar i riksdagen och på Gotland, skriver Tommy Johansson.
”Bör återinföras”
– Politik är att vilja och vi hoppas att politikerna vill förstå att vi som i vår vardag hela tiden träffar äldre, och ju själva är äldre, har en hel del att bidra med när det gäller hur vi vill ha det med äldreomsorg, sjukvård, fortsätter Tommy Johansson.
– Därför bör ett pensionärsråd som har rätt att yttra sig i de frågor som berör äldre omgående återinföras.
Pensionärsrådet
Så här skriver Region Gotland på sin hemsida:
”Pensionärsrådet är ett forum för dialog och ömsesidig information mellan rikstäckande pensionärsorganisationer och Region Gotland.
Pensionärsrådet är organiserat under regionstyrelsen. Ibland genomförs extra sammanträden för exempelvis information om budgetberedningens förslag.”
Efter valet 2018 styrs Region Gotland av Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i minoritet. Det innebär att de behöver stöd av minst ett annat parti för att få igenom sin politik.
”Lagstiftning kan behövas”
Riksdagsledamoten Barbro Westerholm överväger att lägga en motion till höstens riksdag om att skydda landets kommunala pensionärsråd.
Råden har lagts ner på några platser i landet, och andra hotas av nedläggning. Det är en oroande utveckling, anser hon.
– Det känns som att det nu är nödvändigt med en motion om lagstiftning. Vi behöver en tydlig paragraf i lagen, sa Barbro Westerholm på ett seminarium i Almedalen på måndagen.