Det blir alltmer lönsamt att arbeta efter 65 fyllda. Och det kan vara läge att placera om sin tjänstepension.
Efter årsskiftet beskrivs Sverige som något av ett skatteparadis för personer över 65 år som både jobbar och tar ut pension.
Medan en vanlig inkomsttagare betalar omkring 20 procent i skatt vid en inkomst på 21 000 kronor i månaden stannar skattesatsen på cirka 8 procent för personer över 65 år.
Det innebär att 66-åringen med en månadslön på 21 000 kronor får drygt 19 000 kronor kvar efter skatt, skriver Svenska Dagbladet.
Billigare flytt
En annan nyhet inför 2021 är att det blir mindre dyrt att flytta sin inbetalda tjänstepension från en förvaltare till en annan.
Från april sätts ett tak på 600 kronor för den kostnaden. Förändringen gäller pensionsförsäkringar som tecknats 2007 eller senare.
Finns risker
Lagändringen träffar främst äldre tjänstepensionssparande som inte har kunnat flyttas utan hög kostnad. Äldre sparande har också ofta avgifter som är betydligt högre än idag.
– För dig som vanlig sparare är det inte lätt att veta om du har dåliga villkor för ditt sparande och vad som i så fall är bättre. Det gäller att det erbjuds bra rådgivning, för det är långt ifrån all äldre tjänstepension som är dyr och dålig, säger Shoka Åhrman, pensionsekonom på pensionsbolaget SPP till Svenska Dagbladet.
Rutavdraget byggs ut
En annan förändring som träder i kraft den 1 januari gäller Rutavdraget som utvidgas med fyra nya tjänster. Dessutom höjs taket för avdraget till 75 000 kronor.
De nya tjänsterna är tvätt och vård av kläder och hemtextilier vid en tvättinrättning, en möbleringstjänst, en transporttjänst som gäller bortforsling av bohag och annat lösöre från bostaden till försäljningsverksamhet som drivs i syfte att främja återanvändning och slutligen en tjänst som avser enklare tillsyn av bostaden.