Zucchinipasta med örter och citron
Foto: Stefan Wettainen
Mat | Recept

Zucchinipasta med örter och citron

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-08-27

2 portioner

1–2 små zucchini
olivolja
2 sardellfiléer, hackade
1/2 – 1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
cirka 200 g linguine eller fettuccine
1/2 kruka mynta, rivna blad
1/2 kruka basilika, rivna blad
1/2 citron
1 dl färskriven parmesan
vanligt salt + flingsalt
nymalen svartpeppar

  1. Skiva zucchinin tunt på längden. Lägg skivorna ovanpå varandra och skär i långa smala stavar (alternativt använd en grönsakssvarv eller mandolin om du råkar ha en liggande).
  2. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och låt sardeller och chili fräsa någon minut. Tillsätt zucchinin och stek i 2–3 minuter tills den mjuknat något. Häll i vitlöken och stek i ytterligare 1 minut under omrörning.
  3. Koka pastan i välsaltat (med vanligt salt) vatten tills den är al dente. Spara en mugg av kokvattnet och låt resten rinna av. Häll ner pastan i stekpannan. Tillsätt lite kokvatten, mynta och basilika, rivet skal och saft från citronen samt parmesan. Rör om kraftigt.
  4. Smaka av med flingsalt och peppar och servera med extra parmesan.

Recept: Mia Gahne

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-08-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas