Zucchinifritters med myntayoghurt
Foto: Miriam Preis
Mat | Recept | Grekiskt

Zucchinifritters med myntayoghurt

Det grekiska köket är känt för sina enkla men smakrika råvaror. Och nästan inga av dem är svåra att få tag på här. Tomater, zucchini, mynta och persilja finns det gott om. Så passa på och njut av grekiska läckerheter!

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-09-26

4 portioner

Fritters

500 g zucchini
1 tsk salt + lite extra
1 liten gul lök, finhackad
100 g fetaost, smulad
2 ägg
2 msk hackad mynta
2 msk hackad persilja
3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
lite nymald svartpeppar

Stekning

1 dl solrosolja + lite olivolja

Gör så här:

  1. Riv zucchinin grovt. Lägg den i ett durkslag och blanda med 1 tsk salt.
  2. Låt stå och rinna av 30 minuter, pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt med rena händer.
  3. Rör under tiden ihop yoghurt, mynta, citronskal och olivolja. Smaka av med salt.
  4. Blanda zucchini, lök, ost, ägg och örter i en bunke, sikta over mjöl blandat med bakpulver och rör försiktigt ihop smeten tills den är hanterbar.
  5. Tillsatt mer mjöl om det behövs och smaka av med salt.
  6. Stek valnötsstora klickar av smeten i olivolja i en stekpanna 3 minuter per sida, tills de är genomstekta.
  7. Låt rinna av på hushållspapper och servera med myntayoghurt.

Myntayoghurt

2 dl grekisk yoghurt
2 msk hackad mynta
1/2 citron, rivet skal
1 tsk olivolja
Salt

Recept: Sara Berg

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-09-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas