2 limpor
Vörtbröd är ett klassiskt julbröd. Förr bakades det på sötvört från ölbryggningen. Idag är det vanligt att byta ut vört mot porter och mörk sirap som är lättare att få tag på.
1 dl russin
1 dl vatten
50 g smör
2 tsk malda fänkålsfrön
1 tsk mald anis
1 tsk malda pomeransskal
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kanel
1 tsk mald torkad ingefära
50 g jäst
3 dl porter
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl special
5 dl rågsikt
1 msk salt
Till pensling
1 msk mörk sirap
1 dl vatten
1 Blötlägg russinen i 1 dl vatten.
2 Smält smöret i en kastrull tillsammans med kryddorna och låt svalna.
3 Rör ut jästen i portern i en bunke. Tillsätt det smälta smöret, sirap, mjöl och salt.
4 Arbeta ihop till en deg. Knåda ordentligt i maskin eller för hand i 10–15 minuter till en smidig deg.
5 Häll bort vattnet från russinen och tillsätt russinen i degen. Knåda tills de är jämnt fördelade.
6 Täck degen med en duk och låt jäsa i 45 minuter.
7 Dela degen i två lika stora bitar. Forma till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
8 Låt limporna jäsa ytterligare två timmar under en duk.
9 Värm ugnen till 200 grader.
10 Blanda vatten och sirap och pensla försiktigt de färdigjästa limporna. Baka limporna i mitten av ugnen cirka 30 minuter eller tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
11 Låt limporna svalna på ett galler.