Recept

Vin och öl till påskmenyn

Påsken är en av de högtider då det finns tid för njutning med mat och vin, men också för reflektion, meditation och eftertanke. Även då finns det viner som passar.

Publicerad 2009-04-06

Ägg, rökt fisk och vinägrette anses vara svåra att kombinera med vin. Tillhör man de konservativa är öl ett alternativ. Testa Sveriges bästa aleöl som (1419) Bedarö Bitter från Nynäshamns ångbryggeri för 27,70 kr (500 ml) eller (1299) Fallen Angel Bitter från Jämtlands bryggeri för 22,50 kr (500 ml). Båda har en härlig beska kombinerad med rik brödig och fruktig smak.
Lite mildare men smakrika är (1464) Nils Oscar India Ale för 18 kr (330 ml), (1490) Oppigårds Golden Ale för 16,40 kr (330 cl) eller (1439) Slottskällans Pale Ale för 22.90 kr (500 ml).
Själv tar jag gärna ett kraftfullt vitt vin som (2176) Gewurztraminer Réserve Hennÿ från Alsace i Frankrike för 109 kr flaskan. Kraften och blommigheten balanserar upp smakerna i maten.

Även om laxen är rökt finns det många viner som passar. Ett alternativ är sherry, gärna (8227) Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos för 69 kr (375 ml). Smaken är rik, torr och mycket nötig med toner av torkade frukter. Ett kraftigt vitt vin som (6023) Penfolds Thomas Hyland Chardonnay från Australien för 104 kr passar perfekt, med toner av rostade fat, mogna frukter och nötter. Också ett fruktig rött vin går fint, exempelvis (6425) Fetzer Barrel Select Zinfandel från Kalifornien för 116 kr. Den bäriga och lätt syltiga smaken och en mjuk strävhet går bra till det halstrade.

Ugnsstekt kycklingbröst med örter passar till många viner. Gillar du vitt vin så satsa på ett smakrikt vin, till exempel (2899) Bestheim Pinot Gris Réserve från franska Alsace för 86 kr för helflaska eller 49 kr för halvflaska. Vinet är smakrikt, mycket aromatiskt med toner av tropiska frukter, svamp och mandel, med en lätt antydan av sötma. Är det rött som lockar mest så finns det mycket att välja mellan. Perfekt är pålitliga (2705) Brolio Chianti Classico från Toscana i Italien för 104 kr helflaskan, 63 kr för halvflaskan eller 219 kr för en magnumflaska på 1,5 liter. Smaken är koncentrerad, fruktig, frisk och örtkryddig med mild strävhet.

Till desserterna finns det mycket som passar. Cheescaken har en kombination av sötma och friskhet, vilket vinet lämpligen också bör ha. Ett pålitligt vin är (12920) Lenz Moser Trockenbeerenauslese från Österrike för 135 kr för en halvflaska. Smaken är rik, mycket söt och mycket frisk med härliga toner av torkad frukt, ananas och saffran. Ett fantastiskt vin är (4196) 1995 Moulin Touchais från Loiredalen i Frankrike för 199 kr helflaskan. Smaken är rik, komplex, mycket frisk, mycket söt och elegant med toner av svamp, mandelmassa och torkade frukter.
Aprikoserna med tillbehör trivs bäst tillsammans med ett starkvin. Ett härligt smakpaket är (22825) Brown Brothers Liqueur Muscat från Australien för 138 kr halvflaskan. Smaken är koncentrerat söt och komplex med toner av aprikoser, fikon, knäck och apelsiner. Och tycker du vinet tar över glassens smak, så ät glassen först och avnjut vinet sen. Har du inte mediterat och funderat över livet innan, så gör det gärna tillsammans med denna australiensare.

Text: Urban Laurin
Vinskribent som gett ut sju böcker.Var universitetslektor i dryckeskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan under 1990-talet.


Bedarö Bitter


Solera Reserva Amontillado Los Arcos


Fetzer Barrel Select Zinfandel

MoulinsTouchais

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas