Vin i skördetid
Recept | Höstligt

Vin i skördetid

Det är skördetid. Åkerns sädesslag, vingårdarnas druvor, frukt och bär, skogarnas vilt, kusternas fisk och skaldjur. Oktober är en delikatessmånad, som kräver de bästa dryckerna.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-10-15

FISK

73988 Côtes de Saumon (laxkusten). EKO-logisk Chardonnay/Sauvignon Blanc-blandning från Frankrike, 79 kr.
Druvan som står först dominerar innehållet. Men Sauvignon Blanc ger en frisk grön äppleton. Inslag av gråpäron, färsk tång och havets stränder.
Passar till: Allt från kokt eller ugnsbakad torsk, gös, hälleflundra, rimmad lax med dillstuvad potatis, till lätthalstrad eller varmrökt kokt lax.

SKALDJUR

6031 Cameleon, Chardonnay. Från Mendoza, Argentinas vinhjärta, 79 kr. Hasselnötig, generöst fruktig med inslag av gula äpplen, apelsinskal och doft av gräddkola. Med torr, frisk och lång smak. Vinet har inte legat på fat.
Passar till: Blåmusselsoppa, räkor, krabba, havskräftsoppa.

 

VILT

2257 Carignan, Languedoc, 2016. Frankrike, 89 kr.
Mediumfyllig, med pepprigt kryddig björnbärston gjort på sydfranska druvorna Carignan och Mourvèdre. Mörka plommon och fatkaraktär.
Passar till: Älginnanlår med kantareller och smakrik viltsås.

HÖSTGRYTA

6816 The Great Bonza, Shiraz/Cabernet, Australien, 79 kr.
Kraftfull, fylliga björnbärs- och svartvinbärstoner. Pepprig, mörk bärstil med rostad fatkaraktär.
Passar till: Boeuf Bourguignon är min favoritgryta på högrev, champinjoner, bacon, vitlök, smör, timjan, lagerblad med mera, i en härlig, fyllig och lång smak som bara blir godare om man gör den ett par dagar i förväg.

GRILLAT

29002 Allesverloren, Shiraz, Swartland 2015, Sydafrika, 109 kr.
»Allt förlorat« är i dag ett mycket prisvärt , smakrikt, fruktpackat, personligt Shirazvin med björnbärsfyllighet , fikondoft, fatkaraktär och liten lakritston.
Passar till: Grillad, välhängd, marmorerad biff eller entrecôte med vitlöksmör, till lamm eller nöt med rostad potatis och sallad.

PANNSTEKT

2208 Ser Lapo, 2013, Chianti Classico, Toscana, Italien, 149 kr.
Välbyggd, kraftfull, harmonisk på Sangiovesedruvor. Kryddiga, mörka plommon- och körsbärstoner med fatkaraktär som ger vinet ryggrad.
Passar till: Oxfilé med Karl Johansvamp, kalvfilé med kantareller och dubbelfriterad pommes frites, med gräddig brunsås på kalvfond och lite Aceto Balsamico di Modena. Mums!

 

Seniorens vinskribent
Bengt Frithiofsson

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-10-15
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas