Njut av vaxbönor i krämig mascarpone.
4 portioner
800 g färska vaxbönor
olivolja att fräsa i
2 vitlöksklyftor, finhackade
500 g mascarpone
2 citroner, rivet skal
2 dl parmesan, finriven
persilja, finhackad
salt och nymalen svartpeppar
1. Låt mascarponen rinna av en stund på ett fat. Ansa och snoppa bönorna. Ställ åt sidan.
2. Fräs vitlöken i olivolja tills den blir mjuk. Den får inte brynas eftersom den då blir besk. Låt svalna.
3. Lägg den avrunna mascarponen i en skål. Rör ner citronskal, parmesan och den avsvalnade vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
4. Koka vaxbönorna i saltat vatten. Nyskördade kokas ungefär tre minuter, köpta lite mer. Principen är att färska bönbaljor kokas tills de inte gnisslar i munnen, jag provar mig fram.
5. Slå av vattnet och rör försiktigt ner mascarponeblandningen. Den ska inte koka utan bara bli ljummen av bönornas varme.
6. Lägg upp på fat och strö över persilja, njut.
Recept och foto: Hannu Sarenström