Baka dessa goda Västkustkakor. Gräddas i ugnen cirka 15 minuter.
20 brödkakor
50 g jäst
8 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl
ca 9 dl rågsikt
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin några minuter. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 minuter, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
4. Rulla degen i vetemjöl och forma den till en längd. Dela den i 20 bitar med en degskrapa eller kniv.
5. Forma avlånga frallor, cirka 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.
6. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så att det inte bildas luftbubblor under gräddningen).
7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna på plåten.
Recept och foto Linda Andersson