En sagolikt god plommonkaka för två – eller flera! –att förgylla fikastunden med. Precis på pricken lagom söt.
500 g plommon
150 g rumsvarmt smör + extra till formen
1,5 dl strösocker
3 ägg
1 citron, skalet
2 dl vetemjöl
1/2 dl mandelmjöl
1,5 tsk mortlad hel
kardemumma
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
30 g mandelspån
florsocker att sikta över
vispgrädde till servering
- Skölj och kärna ur plommonen. Skär eventuellt i klyftor.
- Vispa smöret med strösocker tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa mellan varje. Riv ner citronskalet.
- Blanda vetemjöl, mandelmjöl, kardemumma, bakpulver, salt och vaniljsocker i en annan bunke. Blanda ner i smeten och rör om tills det blir helt slätt.
- Smörj och bröa en kakform (cirka 24 cm i diameter) och häll i smeten. Stick ner plommonen lite här och var med skalsidan uppåt. Strö över mandelspån.
- Grädda i 180 grader cirka 40–45 minuter, testa med sticka. Låt svalna i formen och stjälp sedan upp på galler. Sikta över florsocker inför serveringen och avnjut med lösvispad luftig grädde.
Recept: Mia Gahne