Vaniljbullar med hemkokt vaniljkräm
Foto: Hélen Pe
Recept

Vaniljbullar med hemkokt vaniljkräm

Vaniljkräm och vaniljsmör sätter smak på bullarna som dessutom penslas med sockerlag. Mums.

Tidningen Senioren
Publicerad 2015-05-29

24 BULLAR

VANILJKRÄM
3 dl mjölk
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
1/2 tsk vaniljpulver

VANILJSMÖR
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl farinsocker
2 msk vaniljsocker

BULLDEG
3 dl kall standardmjölk
30 g jäst
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 ägg
10–11 dl vetemjöl special
100 g rumsvarmt smör

SOCKERLAG
1 dl strösocker
3/4 dl vatten

GARNERING
pärlsocker

1: Börja med vaniljkrämen. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.

2: Tillsätt vaniljpulver och rör ihop. Låt svalna.

3: Gör vaniljsmöret. Vispa samman samtliga ingredienser till en slät kräm. Ställ åt sidan.

4: Fortsätt med bullarna. Rör ihop samtliga ingredienser
i en skål, gärna i kitteln till
 din köksassistent om du har en sådan. Arbeta ihop till en smidig deg, cirka 8 minuter 
i maskin eller 15 minuter för hand. Degen är färdig när den släpper från bunkens kanter.

5: Kavla ut degen till en rektangel på 35 × 70 cm på
 ett lätt mjölat bakbord. Bred vaniljsmöret på degen och stryk sedan över hälften av vaniljkrämen.

6: Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper. Rulla ihop degen till en rulle från långsidan. Skär rullen i 24 lika tjocka skivor och fördela dem jämnt med
 lite luft mellan varje i långpannan. Låt jäsa under bakduk i 1, 5 timme.

7: Grädda bullarna mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills de fått fin gyllene färg. Koka upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull på medelhög värme och låt sjuda medan bullarna gräddas.

8: Ta ut plåten och spritsa
i den sista vaniljkrämen i bullarna. Pensla sockerlagen på de nygräddade bullarna direkt efter att du spritsat i vaniljkrämen. Toppa med pärlsocker och låt svalna.

Recept: Frida Skattberg
Foto: Hélen Pe

ur boken Baka i långpanna (Bonnier Fakta)

Tidningen Senioren
Publicerad 2015-05-29
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas