Vaniljkräm och vaniljsmör sätter smak på bullarna som dessutom penslas med sockerlag. Mums.
24 BULLAR
VANILJKRÄM
3 dl mjölk
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
1/2 tsk vaniljpulver
VANILJSMÖR
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl farinsocker
2 msk vaniljsocker
BULLDEG
3 dl kall standardmjölk
30 g jäst
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 ägg
10–11 dl vetemjöl special
100 g rumsvarmt smör
SOCKERLAG
1 dl strösocker
3/4 dl vatten
GARNERING
pärlsocker
1: Börja med vaniljkrämen. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
2: Tillsätt vaniljpulver och rör ihop. Låt svalna.
3: Gör vaniljsmöret. Vispa samman samtliga ingredienser till en slät kräm. Ställ åt sidan.
4: Fortsätt med bullarna. Rör ihop samtliga ingredienser i en skål, gärna i kitteln till din köksassistent om du har en sådan. Arbeta ihop till en smidig deg, cirka 8 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen är färdig när den släpper från bunkens kanter.
5: Kavla ut degen till en rektangel på 35 × 70 cm på ett lätt mjölat bakbord. Bred vaniljsmöret på degen och stryk sedan över hälften av vaniljkrämen.
6: Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper. Rulla ihop degen till en rulle från långsidan. Skär rullen i 24 lika tjocka skivor och fördela dem jämnt med lite luft mellan varje i långpannan. Låt jäsa under bakduk i 1, 5 timme.
7: Grädda bullarna mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills de fått fin gyllene färg. Koka upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull på medelhög värme och låt sjuda medan bullarna gräddas.
8: Ta ut plåten och spritsa i den sista vaniljkrämen i bullarna. Pensla sockerlagen på de nygräddade bullarna direkt efter att du spritsat i vaniljkrämen. Toppa med pärlsocker och låt svalna.
Recept: Frida Skattberg
Foto: Hélen Pe
ur boken Baka i långpanna (Bonnier Fakta)