Läckra ugnsbakade fikon med kräm av mascarpone är gott och riktigt juligt, servera gärna med en pepparkaka.
4–8 portioner
250 g mascarpone, rumsvarm
3 msk florsocker
2 msk rom
2 fast vispade äggvitor
ugnsbakade fikon
8 fikon
25 g smör
1,5 dl ljust muscovadosocker
1 dl mandelspån
Lingon till garnering
1. Mascarponekräm: Vispa ihop mascarpone med florsocker och rom. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd försiktigt ner äggvitorna i krämen i två omgångar till en slät kräm.
2. Fikon: Sätt ugnen på 200 grader. Skär skaften av fikonen och skär ett kryss i varje fikon.
Lägg en klick smör i varje fikon och strö över socker och mandelspånen.
3. Grädda fikonen mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, tills sockret smält och fikonen fått lite färg. Servera fikonen med såsen från det smälta sockret, mascarponekräm och några lingon som garnering.