Ugnsbakad rotselleri med morotsbéarnaise
Mat | Recept | recept

Ugnsbakad rotselleri med morotsbéarnaise

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-03-04

4 portioner, 20 min

Rotselleri är en gravt underskattad grönsak. Bakar man den i ugnen får den underbart mjäll konsistens och nötig smak.

1 liten rotselleri
olivolja
flingsalt
cirka 300 g morötter
5 kvistar färsk dragon
1/2 dl vitvinsvinäger
50 g smör
ev. färsk rosmarin
nymalen svartpeppar

1 Rensa sellerin från trådar och rötter. Skölj och torka. Nagga med en gaffel. Gnid in med olivolja och flingsalt. Lägg i en långpanna och baka i ugnen i 175 grader i cirka 2 timmar eller tills den är helt mjuk.
2 Skala under tiden morötterna och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Ta bort bladen från dragonkvistarna och lägg åt sidan. Sjud stjälkarna i vinägern och låt koka ihop tills hälften återstår. Ställ åt sidan.
3 Låt morötterna rinna av och mixa dem. Tillsätt vinägerreduktionen, dragonbladen och eventuellt lite rosmarin. Tillsätt smöret och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar. Täck över så att det inte svalnar.?
4 Låt sellerin vila i 10 minuter och skär i skivor, cirka 2,5 cm. Skär bort kanten om du vill.
5 Servera selleribiffarna med morotsbéarnaise.

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-03-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas