Pepparrotssill med saltgurka och romsill med citron - två ljuvligt krämiga sillar som passar utmärkt på silltallriken.
Recept:
Pepparrotssill
med saltgurka
200 g hela sillfiléer
2 dl smetana
1 dl majonnäs
2 saltgurkor, finhackade
2 cm pepparrot, grovriven
2 tsk senapskorn, gula
2 schalottenlökar, strimlade
50 g västerbottensost, grovriven
1. Häll av och skölj sillen. Skär den i centimetertjocka skivor på diagonalen.
2. Rör ihop smetana och majonnäs och vänd ner saltgurka, pepparrot, senapskorn, lök och ost.
3. Torka av sillen och vänd ihop den med röran. Lägg i fin burk och låt stå kallt.
Romsill med citron
200 g hela sillfiléer
2 dl smetana
1 dl majonnäs
1 citron, skalet av
80 g stenbitsrom
1 kruka gräslök, finhackad
svartpeppar
1. Häll av och skölj sillen. Skär den i centimetertjocka skivor på diagonalen.
2. Rör ihop smetana och majonnäs med citronskalet.
3. Vänd försiktigt ner rom och gräslök med en slickepott och smaka av med peppar.
4. Torka av sillen och vänd ihop den med röran. Lägg i fin burk och låt stå kallt.
Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark