Hembakat knäckebröd är en riktig lyx. Gott som det är med smör, till en bit ost eller med senap och en skiva skinka.
Cirka 20 kakor
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2,5 tsk salt
7,5 dl grovt rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakning
2 msk hela linfrön
2 msk sesamfrön
2 msk solrosfrön
1. Finfördela jästen i en bunke. Tillsätt vattnet, lite i taget, och rör om tills jästen löst sig. Häll i salt och rågmjöl och arbeta in i vätskan. Vänd sedan ner cirka 4,5 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en fast deg. Ta lite mer mjöl om degen är för kladdig. Låt degen vila övertäckt i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Skrapa ut degen på en mjölad arbetsbänk och forma till en rulle. Dela den i 20 bitar.
3. Kavla ut varje bit till en tunn kaka. Låt sedan jäsa övertäckta i 10-15 minuter.
4. Pensla kakorna med lite vatten och strö över fröna. Nagga dem lätt med en gaffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på galler.
Recept: Jenny Warsén
Foto: Ulrika Pousette