8 portioner
En av de mest klassiska australiensiska (och brittiska) efterrätterna som finns.
6 dl mjölk (3 procent fett)
4 äggulor
3 msk majsstärkelse
300 g vit choklad
4 msk citruslikör eller koncentrerad saft, som fläder eller citron
2 msk + 2 msk florsocker
300 g blåbär
3 dl vispgrädde
1/2 citron, saften
300 g sockerkaka
Tillagning
1. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda upp.
2. Vispa äggulor och majsstärkelse i en skål. Häll den varma mjölken över äggblandningen under omrörning. Häll sen tillbaka blandningen i kastrullen och låt sjuda igen.
3. Hacka två tredjedelar av chokladen och blanda ner i kastrullen under omrörning. Ta av från värmen och låt äggkrämen svalna.
4. Blanda citruslikör och 2 msk florsocker med blåbären. Låt stå och dra.
5. Riv resten av den vita chokladen grovt på ett bakplåtspapper. Om du har en gasbrännare, bränn försiktigt av chokladen. Annars kan du grilla den en kort stund i ugnen. Den ska bara smälta och få lite färg, inte brännas. Låt svalna och stelna, bryt sedan i små bitar.
6. Vispa grädden med 2 msk florsocker och citronsaft. Skär sockerkakan i 16 skivor.
7. Fördela hälften av äggkrämen i botten av glasen, strö över merparten av de marinerade blåbären och lägg på en skiva sockerkaka. Skeda över resten av äggkrämen, lägg på en till skiva sockerkaka och avsluta med grädde, choklad och de sista blåbären.