Löksill och senapssill är klassiker på julbordet. Men våga också testa sillen med curry och dill. Krämig och god.
Inget julbord utan sill! Här är tre favoritsmaksättningar som är hur lätta som helst att göra. Alla sillrecepten är för 4 portioner.
Löksill med två sorters lök
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
1 finhackad rödlök
en halv purjolök i strimlor
Lag
1,5 dl vatten
0,5 dl ättiksprit, 12 procent
1 dl strösocker
1 msk hela kryddpepparkorn
1. Börja med lagen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Rör tills sockret har lösts upp. Låt kallna helt.
2. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den i rejäla bitar.
3. Varva lök och sill i en glasburk med lock. Häll sedan över lagen.
4. Förslut burken och låt den stå i kylen i minst 1 dygn innan servering.
Jennys senapssill
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
0,5 dl senap
0,5 dl skånsk senap
0,5 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl matolja, neutral raps- eller solrosolja
salt
nymalen svartpeppar
1. Låt sillen rinna av och skär den i rejäla bitar.
2. Blanda senap, socker och vinäger i en skål. Tillsätt oljan droppvis samtidigt som du vispar för hand tills blandningen tjocknar och går ihop.
3. Smaka av med salt och
peppar.
4. Rör ner sillen i blandningen. Häll upp i en glasburk med lock. Förslut burken och låt den stå i kylen i minst 1 dygn innan servering.
Curry- & dillsill
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
0,5 dl gräddfil
0,5 dl crème fraîche
1 tsk curry
4 msk finhackad färsk dill
2 msk finhackad rödlök
1. Låt sillen rinna av och skär den sedan i rejäla bitar.
2. Rör ihop gräddfil, crème fraiche, curry, dill och rödlök i en glasburk med lock.
3. Rör ner sillen i blandningen. Förslut burken och låt stå i kylen i minst ett dygn.
Recept: Jenny Warsén
Foto: Ulrika Pousette