Grädde, konjak och trattkantareller. Det kan ju bara inte bli fel. Den som vill lyxa till det lite extra lägger till en gnutta tryffelolja.
2 portioner
30 g torkade trattkantareller (eller 4 dl färska)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör eller rapsolja att steka i
salt och peppar
1 kycklingbuljongtärning
2 dl vatten
2 msk majsenaredning
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 msk konjak
ev. tryffelolja eller olivolja
1. Lägg torkade trattkantareller i vatten i minst 15 minuter eller rensa den färska svampen.
2. Finhacka löken och vitlöken och fräs den några minuter i smör eller olja. Lägg den stekta löken i en kastrull.
3. Stek svampen i smör i några minuter och lägg också den i soppkastrullen. Tillsätt buljongtärning och vatten och låt koka upp.
4. Strö över majsenaredning och rör om.
5. Tillsätt matlagningsgrädde och konjak och låt småkoka i minst tio minuter. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Häll gärna några droppar olja på ytan vid serveringen.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch