Pizza bianco innebär att du byter ut den traditionella tomatsåsen mot en sås gjord på färskost eller crème fraiche. Du kan givetvis göra egen pizzadeg, men en tortilla blir lika gott och går dessutom supersnabbt.
Det här receptet lagade Anna Henning Moberg åt Bengt-Åke Hellman, efter att han efterlyst tips på vegetarisk mat för en person.
Bengt-Åkes kommentar: – När jag var gift köpte vi ofta pizza-kit och gjorde egen pizza hemma. Det här var ju ännu enklare, bara ta fram en färdig tortillabotten ur frysen och fylla med god topping. Det här kommer jag göra till mig själv eller när min yngsta son kommer och sover över. Eller som tilltugg till ett glas vin.
Recept för en person
1 vetetortilla
3 msk färskost eller crème fraiche
1/2 dl stark ost, riven (t ex parmesanost)
1 liten squash
4 kronärtskocksbottnar
1/2 dl oliver
1 msk olivolja
20 g färsk rucola
salt och peppar
Värm ugnen till 250 grader och ställ in en plåt som får bli riktigt het. Rör ihop färskosten med hälften av den rivna hårdosten och bred det jämnt över tortillan. Skär squashen i tunna skivor, dela kronärtskocksbottnarna i fyra och fördela allt över tortillan. Avsluta med resten av hårdosten och ringla lite olivolja över. Lägg över pizzan på den heta plåten och grädda gyllenbrun. Ta ut pizzan och toppa med färsk rucola, salt och peppar.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis