Varm och god tomatsoppa med smulad fetaost och valfria frön på toppen.
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
2 förpackningar skalade, hela tomater (ca 800 g)
ca 5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
2 tsk socker eller honung
1–2 msk torkade kryddor ex timjan, oregano, basilika
svartpeppar
6 dl kokta stora, vita bönor
TOPPING
1/2 paket fetaost
Frön, gärna rostade (solrosfrön eller pumpakärnor)
1. Skala lök och vitlök. Hacka i mindre bitar.
2. Hetta upp olja i en kastrull.
3. Fräs lök och vitlök i ett par minuter så att de blir mjuka.
4. Slå på tomater och vatten, smula i buljongtärningen och tillsätt socker/honung.
5. Låt puttra på medelvärme i ca 15–20 min.
6. Mixa i en mixer eller med en mixerstav tills den är helt slät.
7. Ställ åter på spisen och låt koka upp igen.
8. Krydda efter smak och tycke med dina kryddor och svartpeppar.
9.Lägg i de kokta bönorna någon minut innan servering, de ska bli varma men inte koka sönder.
10. Servera med smulad fetaost och toppa med valfria frön.
Recept: Hanna Olvenmark
Foto: Ulrika Pousette