Den klassiskt strimmiga kakan får en extra skjuts av apelsin.
50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
1 tsk äkta vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
rivet skal och saft av en halv apelsin, plus 1 msk vetemjöl
2 msk kakao, plus 1 msk vatten
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den varma mjölken med fettet. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
3. Dela upp smeten i 2/3 och 1/3. Största mängden smaksätts med rivet skal och saft av en halv apelsin plus 1 msk vetemjöl. Häll smeten i formen. Rör ner 2 msk kakao och 1 msk vatten i resten av smeten och ringla ner den mörka smeten i den ljusa smeten i formen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35–40 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Recept: Marie Askaner
Foto: Anna Skoog