Julia Tuvessons favoriträtt är en klassisk sydfransk gratäng där grönsaker och ibland även rotfrukter bakas mjuka i ugnen.
4 portioner
2 potatisar (eller 150–200 g färsk-
potatis)
1 liten zucchini
3 tomater
2 schalottenlökar
1–2 msk olivolja
10 små tomater, t.ex. körsbärstomater
2–3 msk vitt vin
1 liten vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 tsk torkad Herbes de Provence
25 g smör
salt och nymalen svartpeppar
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Hyvla potatis och zucchini tunt, gärna med en mandolin. Skär tomaten och löken i tunna skivor. Halvera småtomaterna. Ringla olivolja över dina grönsaker och salta. Låt stå i cirka 5 minuter.
3 Varva grönsaker, potatis och lök i en ugnsfast form eller i en gjutjärnsgryta. Häll på lite vin, ringla över extra olivolja och strö över vitlök och Herbes de Provence. Om du inte har Herbes de Provence kan du ha på valfria torkade eller färska örter, till exempel timjan och rosmarin. Hyvla över smör, salta och peppra.
4 Placera formen i mitten av ugnen. Låt den bakas i 2–2 ½ timmar tills grönsakerna nästan smält ihop – men utan att ta allt för mycket färg. Låt svalna en aning innan du serverar den.
Serveringsförslag
Servera gratängen med bröd, örtkräm (2 dl grekisk yoghurt, 1 liten pressad vitlök, 1 msk Herbes de Provence, 2 tsk olivolja, salt och svartpeppar), en tomatsallad och färska gröna bönor. Färsbiffar är också väldigt gott att servera till.