Många har förälskat sig i de thailändska smakerna med limesyra, chilihetta och den distinkta koriandern. Vi använde kyckling i soppan men räkor eller tofu är lika gott om du vill ha en vegetarisk variant.
Soppa till 4 personer
500 g kycklinglårfilé
2 röda chilifrukter
1 citrongräs
1 msk olja
1 msk fisksås
1 msk socker
2 msk färskriven ingefära
3 limeblad
7 dl kycklingbuljong
4 dl kokosmjölk
2 lime
250 g champinjoner
5 salladslökar
1 kruka koriander
1. Skär kycklinglårfilén i bitar. Dela, kärna ur och strimla chilin. Krossa roten på citrongräset och strimla det grovt.
2. Bryn kyckling, chili och citrongräs i oljan. Tillsätt fisksås, socker, ingefära, limeblad, hönsbuljong och kokosmjölk, låt det sjuda i cirka 15 minuter och smaka sedan av med pressad lime. Skiva champinjonerna och strimla salladslöken fint.
3. Tillsätt grönsakerna i soppan och koka upp. Grovhacka koriandern och fördela i skålarna. Slå den heta soppan över och servera med färsk lime.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis