En majonnäs smaksatt med chili, lime och koriander blir ett härligt tillbehör.
2 pers
(eller 4 pers som förrätt)
2 burkar krabba, motsvarar 240 gr kött. (Krabban kan bytas ut mot lax)
1 ägg
2 tsk sambal oelek
saft och fint rivet skal från 1 lime
2 msk fisksås
1-2 dl rismjöl
3 dl sesamfrön, kokosflingor eller ströbröd till panering
kokosolja att steka i
1. Blanda all ingredienser och forma till små ”puckar”.
2. Vänd »puckarna« i vald panering.
3. Stek i kokosolja tills de är gyllenbruna.
Koriander-
majonnäs
1 ägg (rumstempererat)
2 dl matolja
2 lime (1 en till majonnäsen, en till koriander-mixet)
1 halv chili fint skuren
2 dl hackad färsk koriander
1 nypa råsocker
1. Det viktigaste när man gör en majonnäs är att alla ingredienser är rumstempererade.
2. Tvätta limen noga och riv skalet fint.
3. När skalet är bortrivet pressar du ut juicen.
4. Separera gulan från vitan och lägg gulan i en skål.
5. Blanda gulan med lite salt, hälften av skalet och juicen från limen. Droppa i oljan under konstant vispande tills allt tjocknar och blir en härlig majonnäs.
6. Mortla eller mixa chilin, finrivet limeskal, limejuice, råsocker, salt och koriander.
7. Rör ner mixet i majonnäsen.
8. Servera kakorna med jasminris och majonnäsen. Gärna också soja och fint skuren rödkål.
Recept Anna Ranung Foto Per Ranung