Plommon, lönnsirap och kanel samsas i en fransk klassiker.
6 portioner
600 g mogna plommon i olika färger
1 tsk mald kanel
1 1/4 dl lönnsirap
1 stort ark kyld smördeg à 320 g
6 stora kulor vaniljglass
1. Värm ugnen till 220 grader. Ställ en ugnsfast stekpanna, 26 cm i diameter, på medelvärme. Dela och kärna ur plommonen, lägg dem i stekpannan tillsammans med 2 matskedar vatten och stek i 1 minut.
2. Strö över hälften av kanelen från hög höjd och ringla över lönnsirapen i ett jämnt lager.
3. Lägg smördegen över plommonen och tryck ner den runt kanten med en träslev.
4. Skär bort smördeg som hänger över kanten och lappa smördegstäcket där det behövs.
5. Grädda längst ner i ugnen i 16 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och pösig.
6. Sätt på grillvantar för att skydda händerna och stjälp upp pajen försiktigt men bestämt på en tallrik som är större än stekpannan.
7. Lägg på några rejäla glasskulor, strö över resterande kanel från hög höjd och ringla över lite olivolja ”extra virgin” innan du serverar pajen.
Recept: Jamie Oliver
Foto: David Loftus