En läcker, frisk citrontårta som kan serveras med en klick grädde
cirka 8-10 bitar
Pajdeg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör
Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 2 citroner, gärna ekologiska
1 1/4 dl nypressad citronsaft (cirka 2-3 citroner)
(Eventuellt lite florsocker till pudring)
1. Blanda mjöl, socker och salt och tillsätt det kalla smöret i bitar. Nyp ihop med fingertopparna till en deg, eller kör snabbt ihop i matberedare.
2. Tryck ut degen jämnt i en avlång pajform med de ungefärliga måtten 34x11cm. Låt vila minst 30 min i kylen.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter eller tills degen börjar få lite färg.
Fyllning: Rör under tiden ihop ägg och socker till fyllningen. Vispa ner mjöl och vaniljsocker och därefter skal och saft av citronerna.
4. Häll den lösa smeten i pajskalet och grädda ytterligare cirka 12 minuter tills pajen har stannat, men fortfarande är lite kladdig. Låt svalna.
5. Förvara svalt fram till serveringen. Pudra eventuellt med lite florsocker.