Ett tacksamt bär i skördetid är röda vinbär som ofta för en lite undanskymd tillvaro jämfört med storheter som hallon, blåbär och svarta vinbär. Men de röda vinbären är tacksamma på busken, lätta att plocka innehåller ordentligt med c-vitamin.
Den som inte vill koka saft av dem eller sockra in vackra klasar i frysen att dekorera vinterns tårtor med kan baka den här klassiska vinbärskakan som är lätt att göra i långpannan. Överblivna rutor läggs i frysen och blir en bit lagrat solsken att ta fram långt senare när höstregnet piskar mot rutan.
Klassisk Vinbärskaka
4 ägg
4 dl strösocker
4 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
4-5 dl rensade vinbär
100-150 g kylskåpskallt smör
Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver och blanda sedan med äggsmeten.
Smörj och bröa en långpanna och häll i smeten.
Fördela vinbären i formen ovanpå smeten. Hyvla smörskivor med en osthyvel och täck bären.
Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter tills kakan fått fin färg.
Skär kakan i portionsrutor. Rutorna går mycket bra att frysa in.
Text och recept: Malin Ottosson
Illustration: Frida Johansson