Svampragu med vitt vin, timjan och citronzest
Mat | Recept | recept

Svampragu med vitt vin, timjan och citronzest

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-08-31

Kombinera höstens svamp med sommarens tomatskörd i en fantastisk bjudrätt.

4 portioner
500 g blandad svamp, t ex champinjon, portabello, kantarell, trattkantarell, stolt fjällskivling
3 tomater
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, finhackad
2 stjälkar blekselleri, finhackade
1 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
2 tsk grönsaksbuljongpulver + 2 dl vatten
1 parmesanskalk
ev. 2 tsk ljus miso alternativt japansk soja
ca ½ dl färsk timjan (utan kvist)
1 citron, zesten
1 dl finriven ost av parmesantyp
salt och nymalen svartpeppar
rikligt med smör till stekning

Servering
4 portioner valfri nykokt pasta, t ex pappardelle
olivolja
finriven ost av parmesantyp

1 Sätt ugnen på 150 grader.
2 Finhacka svampen så smått du kan. Det kan du göra för hand eller med hjälp av en mixer. Riv tomaterna på den grova sidan av rivjärnet. Släng skalet.
3 Värm rikligt med smör i en ugnssäker gryta. Stek lök, vitlök, morot och selleri mjukt. Ha i svampen och låt den steka med i ytterligare cirka 10 minuter under omrörning. Ha i tomatpurén och stek i cirka 5 minuter. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt buljong, den rivna färska tomaten, parmesanskalken samt miso eller soja. Salta och peppra.
4 Sätt in grytan i mitten av ugnen och låt smakerna koncentreras i cirka 3 timmar. Du kan börja med att ha locket på för att sedan ta bort det efter 1 timme. Rör runt då och då. Ha på mer buljong om du tycker att det behövs.
5 Avsluta med att blanda i lite extra smör, färsk timjan, citronzest, salt och svartpeppar. Blanda ragun med nykokt pasta samt en halv deciliter pastavatten.
6 Vänd i 1 dl finriven parmesanost. Lägg upp på ett fat och toppa med olivolja och extra riven ost.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-08-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas