Pressad potatis eller ris passar bra till den här goda fläskfilén med senaps-och gräslökssås.
4 portioner
1 fläskfilé
1 schalottenlök
en halv dl vitt vin
2 msk ljus sherry
1 msk kalvfond
2,5–3 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 msk dijonsenap
1 bunt gräslök
2 kvistar färsk dragon eller 2 tsk torkad
salt och peppar
olja och smör till stekning
Till servering
pressad potatis eller ris
1. Putsa fläskfilén fri från hinnor och skär köttet i centimetertjocka skivor.
2. Skala och finhacka schalottenlöken.
3. Hetta upp olja och smör i en panna, bryn köttet på båda sidor i omgångar. Krydda med salt och peppar.
4. Ta upp köttet och fräs löken i lite smör, slå på vitt vin, sherry och kalvfond. Vispa ihop till en sky och tillsätt grädde, crème fraiche och dijonsenap.
5. Lägg ner köttet igen och låt småputtra.
6. Finhacka gräslöken, repa av bladen från dragonen (om du använder färsk) och hacka dem.
7. Blanda ner örterna i sautén men spara lite gräslök till garnering.
8. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera direkt ur pannan och strö lite färsk gräslök över.
9. Pressad potatis eller ris passar bra till.
Recept: Leif Mannerström
Foto: Charlotte Gawell