4 portioner
4 ganska stora vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
rapsolja eller olivolja att steka i
1 kg räkor med skal, gärna färska
1 1/4 tsk chilipulver
Apelsinaioli
2 äggulor
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
1 tsk finrivet apelsinskal
2 msk vatten
salt och peppar
Gratinerad baguette med pinjenötter
8 skivor baguette
50 g rumsvarmt smör
1/2 vitlöksklyfta
1/2 dl grovt hackade pinjenötter
1/2 dl finhackad bladpersilja
Garnering
ringar av röd chili
finhackad bladpersilja
flingsalt
Servering
citronklyftor
1 Börja med apelsinaiolin. Blanda gulor, riven eller pressad vitlök och vinäger i en skål med höga kanter.
2 Tillsätt rapsoljan i en fin stråle samtidigt som du kör med en stavmixer till en tjock aioli.
3 Rör ner apelsinskal, vatten, salt och peppar. Ställ aiolin kallt tills det är dags att äta.
4 Blanda smör, riven vitlök, pinjenötter och bladpersilja i en skål. Bred smörblandningen på brödskivorna.
5 Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och gratinera i mitten av ugnen i 250 grader. Baguetteskivorna ska få färg, det tar ca 5 minuter.
6 Riv eller pressa vitlöken. Dela chilifrukten på längden och ta bort kärnhuset. Skär fruktköttet i riktigt små bitar.
7 Stek en fjärdedel av vitlöken och chilifrukten i olja i en stor stekpanna. Tillsätt en fjärdedel av räkorna och låt dem fräsa med i någon minut.
8 Krydda med en fjärdedel av chilipulvret. Lägg räkorna åt sidan och stek resten
av vitlöken, chilifrukten, chilipulvret och räkorna på samma sätt.
9 Strö över ringar av chili, bladpersilja och flingsalt. Servera räkorna varma med baguetteskivor och citronklyftor.