Stekt panerad sparris som serveras med en god baconnäs som bland annat innehåller krispiga baconbitar.
4 personer
2 knippen sparris, ca 20 st totalt
Mjöl till panering
3 ägg
50 g finriven parmesan
50 g panko-ströbröd
4 msk olivolja
Baconnäs
250 g bacon
ca 2 msk solrosolja eller annan neutral olja
1 ägg
1 msk senap
1 msk äppelcidervinäger eller annan ljus vinäger
1 Skär baconskivorna så smått det går. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i baconbitarna. Stek på låg värme tills de blivit krispiga. Sila av fettet från pannan i en metallsil. Det ska helst bli 2 dl, om inte tillsätt olja. Låt svalna.
2 Baconnäs:Knäck ägget i en skål och ta äggulan från ytterligare ett ägg (som ska användas till sparrisen, behåll vitan). Vispa ihop med senapen. Häll sakta i baconfettet, en droppe i taget samtidigt som du vispar, eller mixar. När du fått en tjock majonnäs, häll i vinägern och baconbitarna. Håller tre dagar i kylskåp.
3 Knipsa av ändarna på sparrisen. Häll mjöl på ett fat. Vispa ihop de återstående äggen plus den sparade vitan i en skål. Blanda ströbröd och parmesanost på ett fat. Doppa sparrisarna i mjölet, sedan i äggblandningen och därefter i bröd-ostsmixen.
4 Värm ugnen till 220 grader (200 grader varmluft). Häll olivoljan i en ugnsfast form och låt den bli het i ugnen. Ta ut formen och lägg sparrisarna i den heta oljan, vänd dem gärna så de får olja runt om. Sätt tillbaka in i ugnen i ca 20 minuter, vänd dem efter halva tiden. Ta ut när paneringen fått en fin färg. Servera med baconnäs.
Recept Barney Desmazery & Lulu Grimes
Foto Stuart Ovenden/Europapress