St Emilion au chocolat
Foto: Lennart Weibull
Recept

St Emilion au chocolat

Jättegod kaka med konjak, amarettibiskvier, mörk choklad.

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-07-20

12–14 portioner

250 g hårda amarettibiskvier
17 cl konjak
200 g smör, rumstempererat
180 g strösocker
2 äggulor
400 g mörk choklad, hackad eller pellets
4 dl standardmjölk
Servering: crème fraiche

Får du inte tag på amarettibiskvier kan du ta vanliga mandelbiskvier.

1. Klä in bottenplattan av en springform (cirka 26 cm i diameter) med plastfolie, gärna flera lager. Sätt ihop plattan med ringen.
2. Krossa 4/5 av biskvierna i ojämna bitar och smulor i en bunke, skeda över nästan all konjak förutom 2-3 msk. Sprid ut kakorna i botten av formen.
3. Vispa smör och socker vitt och poröst i en bunke, tillsätt äggulorna en i taget.
4. Lägg chokladen i en värmetålig bunke. Koka upp mjölken så den precis börjar koka, slå den över chokladen och rör om med en visp tills all choklad har smält.
5. Häll chokladsmeten rakt ner i smörblandningen under omrörning, rör tills smeten är helt blandad. Häll smeten över biskvierna i formen, krossa de återstående biskvierna med händerna, strö över dem och skeda över resten av konjaken. Plasta och ställ in i kylen minst 6 timmar, gärna över natten.
6. Skär runt kanten på formen med en varm kniv och lyft bort ringen. Skär tårtbitar med en varm kniv och servera med en klick crème fraiche.

Recept: Olle T Cellton
Foto: Lennart Weibull

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-07-20
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas