Filodeg som fylls med spenat, tomat och fetaost gräddas till börek och serveras med yogurthsås och mandelröra.
cirka 8 st
Spenatbörek
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2–3 kokta potatisar (ca 200 g)
1 dl soltorkade tomater
rapsolja att steka i
1 dl kokta kikärtor, linser eller bönor
100 g bladspenat (gärna fryst)
150 g fetaost
1 krm salt
1 krm svartpeppar, gärna nymald
270 g filodeg
1 ägg + 1 dl naturell yoghurt
2 msk sesamfrön, chiafrön eller vallmofrön
Yoghurtsås
2 dl yoghurt (10 %)
örtsalt efter smak
Mandelröra med rostad paprika
3 paprikor, röda
1 vitlöksklyfta
1 dl sötmandel
0,25 dl olivolja
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skölj och halvera paprikorna till mandelröran. Lägg på plåt med snittytan nedåt och låt grilla i övre delen av ugnen medan fyllningen till böreken görs iordning. Låt paprikorna bli riktigt svarta, då går det att ta bort åtminstone det mesta av skalet. Det tar cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna. Sänk värmen till 200 grader.
3. Hacka lök och vitlök till fyllningen fint. Tärna potatisen och skär tomaterna i små bitar.
4. Hetta upp olja i en stekpanna. Bryn lök och vitlök. Tillsätt spenat och stek den varm, om den är fryst. Tillsätt potatis och tomat och smula ner fetaosten.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Dela filodegs-arken i fyra delar, så att de blir cirka 10×15 cm stora. Lägg ihop tre ark och pensla mellan med ägg uppvispat i yoghurt. Lägg en klick fyllning i mitten längst ner, vik in kanterna och rulla ihop.
7. Lägg på bakplåtspappers- klädd plåt, pensla med resten av äggblandningen, strö över frön och grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills de fått fin färg.
8. Pilla bort så mycket som möjligt av paprikornas skal. Mixa med en stavmixer till en röra, gärna med lite struktur, tillsammans med vitlök, mandel och olja. Smaka av med salt och peppar.
9. Smaka av yoghurten med örtsalt.
Recept: Sara Ask och Lisa Bjärbo