Nu kan vi marinera dem i lime och lite strösocker, eller avnjuta dem i en lunchsallad med mozzarellaost och valnötter lätt dressad med citron och olivolja, salt och peppar.
När man sedan har ätit de färska jordgubbarna i alla upptänkliga former är det dags att spara sommaren på burk. Gör marmelad av gubbarna. Prova gärna att dryga ut med en annan härlig sommarprimör – rabarbern. De smakrika jordgubbarna och rabarberns fräscha syrlighet trivs väldigt bra ihop i en söt marmelad.
Jordgubb- och rabarbermarmelad
1 liter rabarber
5 dl strösocker
1 liter jordgubbar
7 dl syltsocker
Skölj rabarber och skär den i skivor. Lägg i en kastrull tillsammans med strösockret. Koka upp försiktigt och koka i cirka 15 minuter.
Tillsätt delade jordgubbar och syltsocker och koka sakta i cirka 5 minuter.
Drag kastrullen av värmen och skumma sylten.
Häll upp i väl rengjorda burkar. Förvara svalt.
Marmeladen passar bra på rostat bröd eller på kex tillsammans med en god hårdost eller som present.
Text och recept: Malin Ottosson
Illustration: Frida Johansson