Spanakopita med nässlor. Skär upp i bitar och servera med sallad.
6 personer
150 g nässelblad
100 g smör
200 g fetaost, smulad
50 g parmesan, finriven
1 citron, juice och skal
1 ägg, vispat
1 msk sesamfrön
7 ark filodeg
Riven muskot
Grön sallad
1 Skölj nässlorna och låt rinna av. Lägg 25 g smör i en stekpanna. När smöret blivit brynt, lägg i nässlorna och fräs några minuter. Låt svalna.
2 Hacka nässlorna och lägg i en skål. Tillsätt fetaost, juice och skal av citronen, cirka 2/3 av det vispade ägget samt lite riven muskot.
3 Värm ugnen till 200 grader. Lägg ut tre ark av filodeg som överlappar varandra med några centimeter. Pensla med smält smör, lägg sedan på ytterligare tre ark, pensla på mer smör och lägg sedan det sista arket filodeg i mitten som förstärkning.
4 Skeda ut nässelmixen längs ena kanten, ca 2 cm brett. Vik in kortsidorna. Rulla ihop till en avlång ”korv”, som du ringlar till en spiralform.
5 Lägg spanakopitan i en rund ugnssäker form. Pensla med det som är kvar av ägget och strö över sesamfrön. 6 Grädda i cirka 40-45 minuter, tills den fått gyllenbrun färg. Låt svalna, skär upp i bitar och servera med sallad.
Recept Barney Desmazery & Lulu Grimes
Foto Stuart Ovenden/Europapress