Den här rätten är enklare att göra än du kanske tror. Odlade musslor är dessutom exempel på klimatsmarta skaldjur då de inte kräver foder utan livnär sig på växtplankton och alger. Vilket bidrar till en bättre vattenkvalité.
2 personer
Spagetti till 2 personer
500 g färska blåmusslor i nät
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
6 minitomater
½ dl olivolja
1 dl vitt vin
salt
svartpeppar
TILL TOPPING:
½ dl hackad bladpersilja
½ dl riven parmesan
1 Koka spagettin enligt anvisningarna på paketet.
2 Skölj musslorna noggrant. Borsta eller skrapa dem rena. Kasta de som är trasiga. Knacka på musslornas skal så att de som lever stänger sig. Var noga med att slänga de som inte är stängda (de är döda).
3 Finhacka lök och vitlök.
4 Hacka tomaterna. Bryn lök, vitlök och tomater i olivolja i en kastrull.
5 Lägg i de rengjorda musslorna i grytan och häll på vinet.
6 Koka på svag värme 4–5 minuter under lock tills musslorna har öppnat sig. Släng musslor som inte öppnar sig.
7 Lägg upp spagettin på ett stort fat. Häll över musslor och oljan med lök och tomat. Smaka av med salt och peppar.
8 Toppa med persilja och parmesan.
Recept: Ann-Cathrine Johnsson
Foto: Lena Djuphammar