Njut av den här sommarmilda soppan gjord på majrova, palsternacka, dill och ricotta.
4 portioner
8 majrovor
2 palsternackor
1/2 vitlöksklyfta
lite olivolja att fräsa i
1 l vatten
1–2 tärningar grönsaksbuljong
500 g ricotta
1 knippa dillkvistar, hackade
salt och nymalen svartpeppar
1. Värm en kastrull med lite olivolja, tillsätt vitlöken och låt den fräsa tills den är nästan brynt.
2. Plocka bort vitlöken och kasta den. Ställ kastrullen åt sidan.
3. Skrubba palsternackorna och skala den vita delen av majrovorna. Skär allt i mindre bitar och värm vitlöksoljan. Fräs bitarna en liten stund i den tills de blir lite rostade, men de ska inte bli hårt brynta.
4. Slå på vattnet och lägg i buljongtärning, en eller två efter smak. Låt koka tills grönsakerna blir mjuka.
5. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt ricottan. Kör allt slätt med en mixerstav.
6. Smaka av med salt och peppar. Värm soppan, men låt den inte koka. Ös upp i en skål och strö över hackad dill.
7. Servera genast och njut.
Recept och foto: Hannu Sarenström