4 portioner
Pepparrotscrème
1 ½ msk riven pepparrot
2 dl crème fraiche
salt
Rotsaker
600 g färskpotatis eller fast potatis
600 g polkabetor
Stekt kål
70 g svartkål
250 g fänkål
50 g smör
salt, vitlökspulver
Smörstekt fisk
smör att steka i
4 vita fiskfiléer, ex sej eller pangasius
salt, svartpeppar
2–4 krm lökpulver
2–4 krm vitlökspulver
2 krm rökt paprikapulver
topping
6 sockerärtor
2 salladslökar
färsk dill
4 citronklyftor
Gör så här:
- Blanda pepparrot med crème fraiche och en nypa salt. Ställ såsen svalt.
- Tvätta potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Koka betorna i saltat vatten tills de mjuknat. Spola dem i kallt vatten och ta bort skalen. Skär potatis och betor i fjärdedelar.
- Skär svartkål och fänkål i lagom stora munsbitar. Smält smör i en stekpanna och lägg i kålen. Stek den mjuk på låg värme. Pudra över salt och vitlökspulver. Ställ pannan åt sidan.
- Smält smör på medelvärme i en stekpanna och lägg i fisken. Salta ovansidan och stek i 1–2 minuter. Vänd på fisken och pudra över kryddor. Stek tills fisken är genomstekt.
- Strimla sockerärtorna på längden och skiva salladslöken.
- Lägg potatis, betor och kål på tallrikar. Strö över sockerärtsstrimlor och lägg på fisken. Skeda över smöret från kålen. Toppa med salladslök, dill och en citronklyfta. Servera med pepparrotscrèmen.
Recept: Madelene Landley