Smörstekt fisk med pepparrotscrème
Foto: Johan Arnesson
Mat | Recept | husman

Smörstekt fisk med pepparrotscrème

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-01-24

4 portioner

Pepparrotscrème 

1 ½ msk riven pepparrot
2 dl crème fraiche
salt

Rotsaker  

600 g färskpotatis eller fast potatis
600 g polkabetor

Stekt kål 

70 g svartkål
250 g fänkål
50 g smör
salt, vitlökspulver

Smörstekt fisk

smör att steka i
4 vita fiskfiléer, ex sej eller pangasius
salt, svartpeppar
2–4 krm lökpulver
2–4 krm vitlökspulver
2 krm rökt paprikapulver

topping

6 sockerärtor
2 salladslökar
färsk dill
4 citronklyftor

Gör så här:

  1. Blanda pepparrot med crème fraiche och en nypa salt. Ställ såsen svalt.
  2. Tvätta potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Koka betorna i saltat vatten tills de mjuknat. Spola dem i kallt vatten och ta bort skalen. Skär potatis och betor i fjärdedelar.
  3. Skär svartkål och fänkål i lagom stora munsbitar. Smält smör i en stekpanna och lägg i kålen. Stek den mjuk på låg värme. Pudra över salt och vitlökspulver. Ställ pannan åt sidan.
  4. Smält smör på medelvärme i en stekpanna och lägg i fisken. Salta ovansidan och stek i 1–2 minuter. Vänd på fisken och pudra över kryddor. Stek tills fisken är genomstekt.
  5. Strimla sockerärtorna på längden och skiva salladslöken.
  6. Lägg potatis, betor och kål på tallrikar. Strö över sockerärtsstrimlor och lägg på fisken. Skeda över smöret från kålen. Toppa med salladslök, dill och en citronklyfta. Servera med pepparrotscrèmen.

Recept: Madelene Landley

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-01-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas