Gravlaxen är ett måste på julbordet, men den måste inte serveras i tunna skivor med senapssås.
1 hel bit gravlax (cirka 300 g)
1 smördegsplatta, fryst
1/2 gurka
1 msk dijonsenap
1 msk honung, flytande
1 msk vinäger
2 msk dill, finhackad
salt och peppar
1 ägg
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Torka av laxen och dela den på längden så att du får två platta bitar. Tina smördegen och kavla ut den något på ett bakplåtspapper.
3. Skala och kärna ur gurkan, tärna den fint.
4. Blanda gurka, senap, honung, vinäger och dill till en jämn röra. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg en laxbit mitt på smördegen och fördela hälften av gurksalladen ovanpå. Lägg sedan den andra laxbiten över och vik över smördegen så att det blir en öppning i mitten och laxen syns.
6. Vispa upp ägget och pensla runt om innan du bakar av den i ugnen. Smördegen ska bli gyllenbrun och puffig, då är den klar. Tag ut och låt svalna något innan du skär upp i skivor och serverar med resten av gurksalladen.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark