Härliga chokladcroissanter fixar du enkelt med färdig smördeg och blockchoklad.
20 st
Fika med franska förtecken får vi enkelt med denna mycket lättbakade variant av ”pain au chocolate”. De är allra godast nybakade men går också bra att värma i ugnen (i mikron försvinner all krispighet). Baka inte fler än vad som går åt. Det går lätt att göra fler om det skulle behövas. Degen ska kavlas ut till cirka 2 mm tjocklek innan trianglarna rullas ihop till croissanter.
1 pkt fryst smördeg (425 g)
100 g mörk blockchoklad (70% kakao)
1 ägg till pensling
1. Låt smördegen tina. Kavla ut smördegsplattorna så att de blir dubbelt så tunna. Skär i rutor cirka 10×13 centimeter stora. Skär itu rutorna på diagonalen så att två trekanter bildas.
2. Lägg en ruta choklad på den bredaste delen och rulla ihop. Böj den lilla giffeln lite till en båge och lägg den på en plåt med bakplåtspapper på.
3. Pensla med ägg och grädda i 200 grader mitt i ugnen tills de fått fin färg, cirka 15 minuter. Servera genast till kaffe eller ett glas chai-latte.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch