Smaksatt olivolja och hallonvinäger
Foto: Björn Tesch
Recept | Recept

Smaksatt olivolja och hallonvinäger

Välj några vackra flaskor och fyll med olivolja och hallonvinäger.

Publicerad 2008-12-20

Smaksatt olivolja

1 STOR FLASKA
5 dl extra virgin olivolja
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
1–2 kvistar färsk rosmarin

Välj en vacker flaska, gärna med lite vidare öppning så att vitlöken går ned. Rengör flaskan väl.
1. Skala vitlöksklyftorna och tvätta rosmarin och chili noga. Stick med en vass kniv hål i chilifrukten så att olja kan tränga in i den.
2. Stick ned rosmarinkvisten, chilifrukten och sist vitlöken. Sätt på ett vackert snöre och en lapp som berättar att oljan med kryddorna klarar sig i en vecka i kylen – sedan bör vitlök, chili och rosmarin silas av så att färskvarorna inte blir dåliga. Oljan har då fått god smak av kryddorna.

Hallonvinäger

1–2 FLASKOR
2 dl hallon (färska eller frysta)
2 sockerbitar
5 dl vit balsamvinäger

1. Lägg hallon och socker i en glasburk och häll vinägern över. Sätt på locket och vänd på burken några gånger så allt blandas. Låt stå och dra i kylskåpet i 1–2 dygn.
2. Sila vinägern genom ett kaffefilter och häll upp i en eller två vackra flaskor.
Knyt om en etikett som förklarar att vinägern passar bra att stänka över en sallad eller i en dressing. Vinägern klarar sig flera månader i kylskåp.

Text Malin Ottosson

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas