Bengt Frithiofsson tipsar om vita och generöst fylliga röda viner och maten som passar till.
Vita viner
2696 Orballo, Rias Baixas, Spanien 94 kr.
Gjort på den uppfriskande tropiskt passionsfruktiga Albarinodruvan. Perfekt till en ugnsbakad gös eller torskrygg.
6463 Penfolds Koonunga Hill, Chardonnay 2015, Australien 89 kr.
Generös brynt smöraktighet och nötighet, rostade ekfat, melon och citrus. Till det grillar jag helst havskräftor eller ugnsbakar hälleflundra.
Mousserande
7714 Bestheim Crémant d`Alsace, Brut 99 kr.
Torr, frisk, grönäpplig smak i typisk mineralkryddig stil och grapefruktfrisk avslutning.
Röda viner
4638 Stellenbosch Reserve 2013,Sydafrika 123 kr.
Grillvinet med bra drag under galoscherna. Välpackad frukt med inslag av svarta vinbär och mörka björnbär med fat och lite sötma. Till grillad lammrack (eller stekt om det regnar).
6455 Reyneke Vinehugger, 2015, Sydafrika 79 kr.
Mycket vin för pengarna vilket beror på druvinnehållet Cabernet Sauvignon och Merlot som ger ett charmigt, generöst mörka bär-innehåll med harmoni och balans. Till fläskkarré med bakpotatis, vitlöksmör, tomat/rödlöksallad.
2437 La Umbra 2015 , Rumänien 59 kr.
När drack ni ett rött vin från Rumänien senast? Cabernet Sauvignon och Syrah ingår i detta mörkbäriga vin med inslag av mörka körsbär, mörka plommon och björnbär i en harmonisk stil till ett sympatiskt pris. Köttbullar med gräddsås och rårörda lingon fullbordar upplevelsen.
Seniorens vinskribent: Bengt Frithiofsson