Små timjanbröd som serveras med ringlad honung smaksatt med tryffel. Toppas med katrinplommonkräm.
Recept av stjärnkocken Paul Svensson.
Foto: Jakob Fridholm.
16 små bröd
2 dl katrinplommon
1/2 dl rödvinsvinäger
75 g getost
8 timjankvistar
1 1/2 dl vatten
35 g jäst
1 tsk honung
1/2 ägg
1 dl grädde
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3 msk honung
1 msk tryffelolja
salt, svartpeppar
1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Blanda katrinplommon och vinäger. Lägg i en plastförpackning och kör på full effekt i mikrovågsugn 4-8 minuter beroende på effekt, tills katrinplommonen är krämiga. Lägg plommonen med vinäger i en matberedare och mixa till en slät kräm. Smaka av med lite salt.
3. Blanda getost med plockad timjan och klicka ut teskedsstora klickar.
4. Värm vattnet till 37 grader. Tillsätt smulad jäst och rör ut. Blanda med honung, ägg och grädde, sikta i mjöl och salt.
5. Kör i en degblandare till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter under handduk.
6. Kavla ut tunt på mjölad bänk. Stansa ut 5 cm stora rundlar. Låt jäsa 15 minuter.
7. Baka rundlarna på bakplåtspapper cirka 2-4 minuter tills de rest sig och fått yta.
8. Ta ut och peta in en klick ost i varje rundel. Baka sedan tills osten fått färg och konsistens.
9. Servera direkt genom att ringla honung smaksatt med tryffel över bröden och toppa med katrinplommonkräm.