Slottskyckling med krämig äppel- och mandelpotatis
Foto Peter Backman
Recept | Recep

Slottskyckling med krämig äppel- och mandelpotatis

Årets Nationalrätt 200

Publicerad 2008-11-27

Recept: Johnny Johansson, Slottskänken, Örebro

4 portioner

4 kycklingbröst
25 g margarin
salt, svartpeppar

Rödbetssås
250 g skalade färska rödbetor
100 g skalad rödlök
1 msk farinsocker
4 dl kraftig kycklingfond
2 msk balsamicovinäger
1 msk flytande honung
1 tsk riven ingefära 25 g smör
salt och peppar

Potatis
400 g skalad mandelpotatis
100 g skalat äpple
50 g Falbygdens brännvinsost
50 g skalad gul lök
1/2 dl grädde
1 msk repad färsk timjan
1 dl rapsolja
50 g smör
salt

Fänkålsallad
1 normalstor fänkål
ca 50 g purjolök
ca 50 g skalad morot
1/2 dl rapsolja
flingsalt

Kycklingen:
1 Salta och peppra kycklingbrösten. Stek dem gyllenbruna i margarin.
2 Lägg brösten på en plåt och stek i ugn på 100 grader tills innertemperatur är 72 grader. (Det tar cirka 30 minuter i en varmluftsugn. Använd termometer)

Såsen:
1 Riv rödbetorna på grova sidan av rivjärnet.
2 Finhacka löken.
3 Fräs i en kastrull rödbetor, lök, farinsocker och ingefära i smöret tills det blir mjukt, ca 5-10 minuter.
4 Tillsätt honung, balsamicovinäger och kycklingfonden och låt koka i cirka 15 minuter.
5 Sila av i en annan kastrull genom i finmaskig sil och koka ihop såsen tills hälften återstår.
6 Smaka av med salt och svartpeppar.

Potatisen:
1 Skär mandelpotatisen i fina tärningar.
2 Råstek den i rapsoljan tills den blir mjuk.
3 Lägg sedan potatisen på papper och låt rinna av.
4 Finhacka löken och skär äpplet i lika stora tärningar som potatisen.
5 Fräs hacket i smör i en kastrull i ordningen lök. äpple och potatisen, under någon minut.
6 Vänd därefter i riven brännvinsost, grädde och timjan.
7 Smaka av med salt.

Fänkålssalladen:
1 Ansa fänkålen ifrån mittstocken och skär den i fina strimlor.
2 Finstrimla moroten och purjolöken.
3 Stek i rapsoljan, först fänkålen i någon minut, tillsätt sedan moroten och sist purjolöken. Det ska bli knaperstekt, men det är viktigt att purjolöken inte blir bränd.
4 Salta salladen med flingsalt.

Lägg en knippa fänkålssallad på tallriken och placera kycklingbröstet snett ovanpå.
Portionera potatisen snyggt vid sidan om och häll såsen vid sidan om kycklingbrösten.

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas