Årets Nationalrätt 200
Recept: Johnny Johansson, Slottskänken, Örebro
4 portioner
4 kycklingbröst
25 g margarin
salt, svartpeppar
Rödbetssås
250 g skalade färska rödbetor
100 g skalad rödlök
1 msk farinsocker
4 dl kraftig kycklingfond
2 msk balsamicovinäger
1 msk flytande honung
1 tsk riven ingefära 25 g smör
salt och peppar
Potatis
400 g skalad mandelpotatis
100 g skalat äpple
50 g Falbygdens brännvinsost
50 g skalad gul lök
1/2 dl grädde
1 msk repad färsk timjan
1 dl rapsolja
50 g smör
salt
Fänkålsallad
1 normalstor fänkål
ca 50 g purjolök
ca 50 g skalad morot
1/2 dl rapsolja
flingsalt
Kycklingen:
1 Salta och peppra kycklingbrösten. Stek dem gyllenbruna i margarin.
2 Lägg brösten på en plåt och stek i ugn på 100 grader tills innertemperatur är 72 grader. (Det tar cirka 30 minuter i en varmluftsugn. Använd termometer)
Såsen:
1 Riv rödbetorna på grova sidan av rivjärnet.
2 Finhacka löken.
3 Fräs i en kastrull rödbetor, lök, farinsocker och ingefära i smöret tills det blir mjukt, ca 5-10 minuter.
4 Tillsätt honung, balsamicovinäger och kycklingfonden och låt koka i cirka 15 minuter.
5 Sila av i en annan kastrull genom i finmaskig sil och koka ihop såsen tills hälften återstår.
6 Smaka av med salt och svartpeppar.
Potatisen:
1 Skär mandelpotatisen i fina tärningar.
2 Råstek den i rapsoljan tills den blir mjuk.
3 Lägg sedan potatisen på papper och låt rinna av.
4 Finhacka löken och skär äpplet i lika stora tärningar som potatisen.
5 Fräs hacket i smör i en kastrull i ordningen lök. äpple och potatisen, under någon minut.
6 Vänd därefter i riven brännvinsost, grädde och timjan.
7 Smaka av med salt.
Fänkålssalladen:
1 Ansa fänkålen ifrån mittstocken och skär den i fina strimlor.
2 Finstrimla moroten och purjolöken.
3 Stek i rapsoljan, först fänkålen i någon minut, tillsätt sedan moroten och sist purjolöken. Det ska bli knaperstekt, men det är viktigt att purjolöken inte blir bränd.
4 Salta salladen med flingsalt.
Lägg en knippa fänkålssallad på tallriken och placera kycklingbröstet snett ovanpå.
Portionera potatisen snyggt vid sidan om och häll såsen vid sidan om kycklingbrösten.