En god Lasagne gjord på skogssvamp, lufttorkad skinka och oregano. Toppas med nystekt svamp, vårlök och oregano. Smaklig måltid!
Stjärnkocken Paul Svensson står för receptet.
Foto: Jakob Fridholm
4-5 portioner
400 g blandad skogssvamp (som skogschampinjoner, kantarell och trumpetsvamp)
2+1 schalottenlökar, finhackade
1 morot, fintärnad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk smör
2 msk vetemjöl
9 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl riven parmesan
9 färska lasagneplattor
250 g lufttorkad skinka
1 kruka oregano
6 salladslökar, skivade
olivolja och smör till stekning
citron
salt, peppar
1. Rensa, borsta och skiva svampen.
2. Hetta upp en stekpanna, tillsätt lite olivolja och stek en yta på svampen.
3. Tillsätt smör och 2 av schalottenlökarna och stek ytterligare 30 sekunder. Smaka av med lite salt och peppar.
4. Svetta morot, den sista schalottenlöken och vitlök i smöret, tillsätt mjölet och rör om. Häll i mjölk och grädde, sjud tills all mjölsmak är borta, cirka 10 minuter. Tillsätt riven parmesan och smaka av med citronjuice, salt och peppar.
5. Varva lasagneplattor, sås, stekt svamp, skinka och oregano. Avsluta med sås och baka i ugn, 180 grader i cirka 20 minuter tills den är gratinerad och lasagneplattorna är mjuka men lite al dente.
6. Toppa med nystekt svamp, vårlök och oregano.