När Fernando Di Luca var 25 tog han scootern till Sverige från Italien. Det var här han kom att leva sitt liv och också här han kämpat för att sprida italiensk matkultur.
– Jag försökte sälja in olivolja redan på 60-talet, men då såldes den på apoteket som laxermedel. Folk tyckte inte om smaken.
Några år senare gick det bättre, 1974 introducerade han olivolja och även italiensk pasta i svenska butiker.
– Men på den tiden visste jag inget om goda och onda fetter. Det har jag lärt mig senare, framför allt sedan jag träffade Mai-Lis Hellenius som också hjälpt mig med boken.
Nu brinner han för att få människor att förstå hur mycket bättre vi mår om vi äter mer av det bra fettet och mindre av det dåliga. Mer av olivolja, nötter och frön och mindre smör och feta mejeriprodukter.
– Animaliskt fett är inflammatoriskt och skadar cellernas ytskikt. Med jungfrupressad olivolja är det tvärtom, den innehåller polyfenoler, antioxidanter som får cellerna att må bra och minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Rapsolja är en bra källa till omega 3, men den innehåller inga polyfenoler. De finns i frukt och grönsaker också, men särskilt mycket i olivolja.
Fernando önskar att svenskarna också tar till sig att det finns mycket hälsoeffekter att vinna om man väljer de goda fetterna. Dessutom blir maten fantastiskt god!