En härlig gryta att värma sig med under kalla och mörka kvällar. Servera gärna med ett gott bröd och en fräsch sallad.
4–6 pers
700 g kycklinglårfilé
1 tsk timjan
1 gul lök
5 stjälkar selleri
3 morötter
3 palsternackor
100 g baconbitar
50 g smör
1 msk vetemjöl
9 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk fransk senap
1 dl crème fraiche
några kvistar slätbladig persilja
salt och peppar
1. Krydda lårfiléerna med timjan, salt och peppar. Ställ åt sidan.
2. Hacka löken och skiva selleri, morot och palsternackor.
3.Stek lök och bacon i smöret på låg värme tills det får fin färg, cirka 5 minuter.
4 Rör i resten av grönsakerna och låt dem steka med ett par minuter.
5.. Pudra över mjölet och rör runt. Tillsätt vattnet i omgångar under omrörning och smula i buljongtärningarna.
6. Låt grytan koka upp, rör hela tiden. Lägg i kycklingen och låt allt sjuda under lock i 25 minuter.
7. Rör i senap och crème fraîche och smaka av med salt och peppar.
8. Strö över hackad persilja och servera, gärna med ett gott bröd till.
Recept: Mette Ankarloo
Foto: Christina Uhlin
Från boken One pot meals, utgiven på Kakao förlag