För den som vill ha ett alternativ till pepparkakor och sötsaker till glöggen kommer är en salt variant på italienska biscotti.
cirka 30 – 40 stycken
2 dl mandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl riven parmesanost (den billigare Grana Padano går lika bra)
1 tsk salt
5 soltorkade tomater i olja
50 g smör
3 msk vatten
2 ägg
smält smör till pensling
flingsalt
1. Blanda mandel, mjöl, bakpulver, riven ost och salt i en bunke.
2. Hacka de soltorkade tomaterna grovt och rör ned bitarna i mjölblandningen. Vispa äggen lätt i en annan bunke.
3. Smält smöret och blanda med vattnet. Häll smörvattnet i mjölet tillsammans med de lätt ihopvispade äggen och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Dela degen i tre delar och rulla till limpor som läggs på bakplåtspapper på en plåt. Platta till limporna så att de är en dryg centimeter tjocka. Pensla limporna med smält smör och strö på lite flingsalt.
5. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter. Ta sedan ut limporna och låt dem svalna något.
6. Sänk värmen i ugnen till 125 grader.
7. Skär sedan varje limpa i 10-13 dia-
gonala skorpor. Lägg tillbaka skorporna på plåten med en av de skurna sidorna upp och rosta dem i den lägre ugnsvärmen i cirka 30 minuter. Låt gärna skorporna få kallna i ugnen.
Förvaras torrt.
Text: Malin Ottosson